Zdroj: http://www.sskpraha5.cz/index.php?a=vylety-archiv/3.5.2014-vylet-do-beloveskeho-pevnostniho-skanzenu-report  •  Vydáno: 9.5.2014 8:52  •  Autor: Admin

3.5.2014 - Výlet do Běloveského pevnostního skanzenu - REPORT

3.5.2014 - Výlet do Běloveského pevnostního skanzenu - REPORTV sobotu 3.5.2014 proběhl oddílový celodenní výlet do Běloveského pevnostního skanzenu na Náchodsku ...

 

 

I přes nepřízeň počasí jsme v sobotu 3. května absolvovali celodenní oddílový výlet na pevnostní sruby na Náchodsku. Na cestu jsme se dali po 8. hodině vlakem z Hlavního nádraží. Do Náchoda pak dorazili něco po 11. hodině a pěším výstupem jsme dosáhli prvního stanoviště a to vyhlídkové restaurace, kde ale bohužel díky silné mlze nebyli příliš mnoho vidět. V restauraci jsme poobědvali a vyrazil dále k delostřelecké tvrzy DOBROŠOV.

 

Díky mlze bylo hledání tvrze DOBROŠOV opravdovým dobrodružstvím. I když jsme stáli prakticky několik desítek metrů vedle ní, málem jsme ji minuli. Nakonec vše dobře dopadlo a jako první jsme našli pěchotní srub MŮSTEK, který jsme si prohlédli z venku. Zajímavostí je , že na tomto srubu zkoušela německá armáda novou dělostřeleckou munici a ani po týdnu odstřelování betonový srub zásadně nepoškodili.

 

 

Pak jsme se přesunuli o několik stovek metrů dál k dělostřeleckému srubu ZELENÝ, kde jsme po krátkém čekání vstpoupili v rámci komentované prohlídky do samotného objektu a podzemních prostor. V rámci výkladu jsme byli seznámeni s historií srubu, jeho funkcí v rámci systému opevnění atd. Velmi zajímavé byli informace o výstavbě komplexu, kdy opravdu rozsáhlé dílo vyhloubené v břidlicovém masívu a kompletně vybetonované bylo postaveno 500 dělníky bez výrazného použití jakékoliv mechanizace.

 

Po komentované prohlídce , kde jsme absolvovali sestu a výstup z podzemí s více jak 300 schody, jsme se rozhodli pokračovat v cestě po naučné stezce k pevnostnímu srubu Březinka. Bohužel vzhledem k povětrnostním podmínkám, kdy nám mlha prakticky znemožňovala jakoukoliv orientaci v terénu, jsem trošku "zakufrovali" . A tak se nám cesta běžně dlouhá cca 1 km protáhla na trojnásobek a to přes lesy, rokle, kopce a louky doslova cestou - necestou. Nakonec vše dobře dopadlo a po výstupu do prudkého kopce se nám otevřela louka s pevnostním srubem BŘEZINKA.

I přes to, že jsme v průběhu bloudění měli několikrát chuť výlet zabalit, udělali jsme opravdu dobře, že jsme pokračovali . Srub BŘEZINKA je kopletně zrekonstruován klubem nadšenců a dobrovolníků ( Klub vojenské historie Náchod) do stavu, jak měl vypadat po plánovaném dokončení v roce 1938. Plně funkční jse kompletní technologie jako vzduchová ventilace s kompletní filtrací, elektocentrála pro zásobování el. energií , rozvody vody ( i teplé) , WC , protosr pro ubytování až 25 členů posádky srubu, radiostaice, prostor telefonní centrály atd. Zajímavostí také je , že srub byl vybnetonován ručně namíchaným betonem a ručně provedenou betonáží za celkem 7 dnů. Kvalitu a pevnost betonu se dodnes nepodařilo napodobit.

        

Díky opravdu zajímavému výkladu jsme si samozřejmně prohlédli i kompletní výzbroj srubu, která je ve většině případů ( a to i vč. děla) v prakticky funkčním stavu v podobě z roku 1938. Asi nejzajímavějším exponátem výzbroje je původní dělo získané z Norska , kam bylo umístěno německou armádou v letech 1938-1939 a nyní se vrátilo na své původní místo. Za zmínku stojí také i system organizace střelby, kdy jednotlivé zbraně srubu střílely na povel prakticky na slepo do předem určených sektorů. Tyto sektory pak byly určeny papírovým nákresem krajiny a ukazatelem na zbraních a synchronizovány s ostatními palposty ve srubu.

 

      

 

Díky podrobné, zajímavé a dlouhé prohlídce sruzbu BŘEZINKA jsme se opozdili oproti plánu asi o dvě hodiny. Další zpoždění přineslo také naše podařené bloudění po okolních lukách a hájích. A tak jsme již v podvěčer vyrazily od pěchotního srubu Bŕezinka pěšky do Náchoda na vlakové nádraží. Vlakem jsme pak po sedmé hodině vyrazili směr Praha. Na hlavní nádrží jsem dorazili krátce po desáté večerní hodině. Můžeme jenom konstatovat, že i přes nepřízeň počasí byl výlet velice povedený a i dobrodružný.

 

Fotogalerii z výletu naleznete ve fotogalerii zde : http://sskpraha5.cz/index.php?p=2014_vylet-do-beloveskeho-pevnostniho-skanzenu


 

Rád bych tímto všem a především rodičům poděkoval za příjemně strávenou neděli Věřím, že tento trend bude pokračovat i pro další akce pořádané oddílem a již nyní bych těl připomenout další dvoudenní oddílový výlet především pro děti.

 

24.5.2014 - Jarní odstřelovačka MAXIČKY