Zdroj: http://www.sskpraha5.cz/index.php?a=archiv-clanku/vychazka-do-muzea-stara-cistirna-v-praze-bubenci-report  •  Vydáno: 24.3.2014 10:26  •  Autor: Admin

2014_Vycházka do Muzea Stará Čistírna v Praze Bubenči - REPORT

2014_Vycházka do Muzea Stará Čistírna v Praze Bubenči - REPORTV sobotu 22.3.2014 proběhla oddílová tematická vycházka do Muzea Stará Čistírna v Praze Bubenči ...

V sobotu 22.3.2014 proběhla oddílová tematická vycházka do Muzea Stará Čistírna v Praze Bubenči. Počasí se nám vydařilo a tak jsme za krásného slunečného počasí dorazili kolem 11 hodiny do muzea.

Prohlídka začílnala v 11:15 a trvala cca 45 minut. Během celé prohlídky s výkladem jsem prošli postupně všechny jednotlivé stupně čištění odpadních vod v rámci muzea. Na první pohled zaujala architektura podzemních prostor, které jsou kompletně vystaveny z lícových cihel, tzv. "zvonivek" - dvakrát pálených speciálních cihel.  

 

Po prohlídce podzemních prostor sestávajících ze skladů chemikálií na čištění odpadních vod, dnes již prázdných, náhonů , hlavní haly s česly na zachytávání hrubých mechanických nečistot, prostory pro usazování nečistot nám bylo představeno také technické zázemí čističky. To se setávalo především z parních strojů, které zajišťovali fungování čističky, čerpání vody atd. 

Hlavní parní stroj pro čerpání vody byl také předveden v provozu, vč. původní kotelny pro výrobu páry. U všech těchto strojů byly obdivuhodné především jejich rozměry a stáří. Překvapením pak byl velice tichý chod všech strojů a zařízení.

V poslední části prohlídky muzea jsme zavítali do prostor usazovacích nádrží, po kterých jsme se svezli na gumovém raftu. Po prohlídce pak někteří z nás v rámci doprovodného programu vystoupali na 35 m vysoký komín objektu čističky. Kolem 13 hodiny jsme se pak všichni rozešli k domovům.

Rád bych tímto všem a především rodičům poděkoval za příjemně strávenou sobotu a hojnou účast. Věřím, že tento trend bude pokračovat i pro další akce pořádané oddílem a opět se sejdeme při nějaké zajímavé příležitosti.

Kompletní FOTOGALERII a VIDEOGALERII z výletu naleznete v sekci "FOTOGALERIE"